O nás

 

Společnost Via del Vino, úspěšný dovozce a distributor italských vín a surovin, vzešla ze spolupráce Flemminga Teilgaarda Laugesena s Riccardem Lucquem a Ondřejem Rákosníkem. Via del Vino je hlavním dodavatelem do skupiny restaurací, obchodů a školy vaření Lacollezione.cz. Díky skvělému týmu máme možnost představit Vám skvělá vína a vynikající potraviny slunné Itálie.

 

Flemming Teilgaard LaugesenFlemming Teilgaard Laugesen

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Kodani se zaměřením na obchod a jazyky. Již od útlého věku pěstoval svou lásku ke gastronomii a ve věku 18-ti let již byl zapáleným příznivcem dobrého jídla a pití. Přestěhoval se do Prahy, kde se při studiu na Vysoké škole ekonomické setkal se svou první ženou. V následujících letech cestoval mezi Dánskem a Českou republikou a tehdy vznikla myšlenka dovážet do Česka italská vína. Získávání znalostí o vínech bylo pro Flemminga spontánní.

Sbíral zkušenosti během dlouhých cest po Itálii a také pečlivě sledoval každou fázi výroby vína. Po 15-ti letech intenzivního objevování, navštěvuje Flemming pravidelně jednou měsíčně Itálii a hledá další „neobjevené a nejlepší víno“. Jeho múzami jsou mnozí osvícení vinaři, se kterými se setkal a spřátelil. Flemming pořádá kurzy, semináře a školení o vínech jak pro profesionály, tak pro soukromé osoby v šesti jazycích. Cílem je prezentovat srozumitelnou formou vinařské umění a ukázat spojení vína s historií, kulturou, antropologií, zemí jako takovou a životem.

 

Riccardo LucqueRiccardo Lucque

Svou gastronomickou kariéru odstartoval v 16-ti letech, kdy pracoval pro hotely v italském regionu March (ve městech Rimini a Pesaro), ve městě Pesaro působil od roku 1990 v restauraci specializované na mořské plody Da Alceo, která se pyšní jednou hvězdičkou od známého gastronomického průvodce Michelin Guide. Od roku 1993 pobýval devět let v Anglii, pracoval v restauraci Zafferano, která byla v roce 2001 vyhlášena nejlepší italskou restaurací v Londýně. Během svého působení v Anglii se stal výkonným vedoucím šéfkuchařem řetězce pěti italských restaurací v oblasti řeky Temže. Na dobu třech měsíců v roce 2001 přijal angažmá šéfkuchaře New Yorské restaurace Il Bucco, která byla americkým Zagat Guide v době Riccardova působení vyhlášena nejlepším nováčkem mezi restauracemi na Manhattanu.

Do Prahy přišel Riccardo Lucque v roce 2002, aby se stal šéfkuchařem restaurace Square na Malostranském náměstí. V dubnu 2005 otevřel svou vlastní restauraci Aromi na Vinohradech, po čtyřech letech jejího úspěšného provozu pak v roce 2009 otvírá v bezprostřední blízkosti Staroměstského náměstí v centru Prahy svou druhou restauraci La Finestra in Cucina. V květnu 2012 zahájila provoz v pořadí již třetí Riccardova restaurace Il Mercato v Brně.

 

Ondřej RákosníkOndřej Rákosník

Po úspěšném dokončení hotelové školy v Klánovicích odešel Ondřej do Anglie, kde studoval obor Business Administration na obchodní škole a zároveň sbíral zkušenosti v různých restauracích. V průběhu svého pobytu v Británii často podnikal cesty do Itálie, kterou si zamiloval. Po návratu do Čech působil v restauraci Square na Malostranském náměstí. Zde se poprvé setkává s Riccardem Lucquem.

Rokem 2005 začíná jejich spolupráce, když Ondřej Riccardovi pomáhá při otevření restaurace Aromi na Vinohradech a o čtyři roky později, již jako spolumajitelé, otevírají restauraci La Finestra in Cucina v centru Prahy. V květnu 2012 rozšiřují svou působnost do Brna, kde spolu s partnerem Martinem Němcem na Zelném trhu otevírají italskou restauraci Il Mercato.