Arianna Occhipinti

O víně jsem nic nevěděla, ale byl to fantastický zážitek. Potkala jsem spoustu lidí a byla jsem k tomu okamžitě přitažena. Rozhodla jsem se to studovat, a když jsem byla na vysoké škole, začala jsem se učit více o zemědělských a enologických postupech, které mě nakonec dovedly k zájmu o přírodní vinařství.

Začala jsem v roce 2004 jen s 1 hektarem, nyní pracuji s 12 hektary Frappato a Nero D' Avola

  • Image-4
  • Image-3
  • Image-1

Základní informace

Takže znovu, začala jsem v roce 2004 jen s 1 hektarem. Nyní pracuji s 12 hektary Frappato a Nero D' Avola. Před 6 lety, jsem zasadila vinici bílého, které jsou Albanello a Muscat. Toto jsou všechno hrozny z mého regionu, zejména Albanello které se opravdu už moc nevyrábí. Moje farma je ekologickým zemědělstvím a je certifikovaná.
Ráda vyrábím víno, a ráda vyrábím víno, odkud pocházím. Můj region je svěží oblast v jihovýchodní Sicílii, mezi horami a mořem. Míváme čerstvé větry z hor, a je pro mě důležité toto zachytit ve víně. Výsledek je svěží a elegantní, s pěknou kyselinkou.
Výroba vína mě spojuje s mojí vlastí a nechává mě se spojit s mými kořeny. Je to úžasná práce, a já jsem velmi šťastná.

Můžete popsat růst vašeho panství z 1 na 12 ha?

Vlastním 10 hektarů, 2 ha 55 let staré révy si pronajímám již po dobu 6 let.


A co ten první hektar?

Moji rodiče si koupili venkovský dům, když jsem byla na vysoké škole, a k majetku patřil hektar vinné révy. První rok jsem si to od nich pronajala; vinice byla opuštěná, což bylo opravdu dobré, protože za a) nikdy nebyla vystavena chemickým látkám a za b) musela jsem ji upravit do dobrého stavu, což mě hodně naučilo.
S tímto jsem vyrobila 2000 lahví Frappato a 2000 lahví Nero D'Avola. Poté, jsem postupně osazovala kolem prvního hektaru: těch 10 ha jsou všechny na jednom místě a ty 2 ha staré révy jsou vzdálené 500 metrů od farmy.

Nikdy jste tedy nepracovala s chemikáliemi?

Ne. Měla jsem štěstí, protože jsem na samém začátku své cesty byla obklopena přírodními vinaři. Byla jsem rozhodnutá, a dokonce jsem se kvůli tomu dostávala do sporů se svými učiteli na univerzitě. Chtěli mě naučit recept, jak vyrobit víno, ale díky mnoha vnějším vlivům jsem věděla, že to není způsob, jakým jsem chtěla pracovat. Pracovala jsem přírodně od prvního ročníku.
Na začátku jsem se trochu bála, protože všechno, co jsem chtěla udělat, jsem si vymyslela ve své mysli, ale byla to všechno teorie a žádná praxe. Vyrobila jsem svůj první ročník, když mi bylo 21, měla jsem knižní znalosti, ale mé skutečné vzdělání bylo ve vinicích.
Vzpomínám si, že když jsem poprvé prořezávala, zeptala jsem se dvou místních obyvatel o pomoc. Začali jsme v různých řadách a po 50 metrech, se jeden z nich na mě podíval a řekl: "Ari ty si fotíš vinici! Musíš se dát do práce!" Mluvili o tom, jak to budu chtít mít co nejdříve za sebou, abych se dostala zpět do města, a že jejich syn opustil zemi rok předtím.
Ale už tehdy jsem věděla, že chci zůstat a vyrábět vína z tohoto místa. Je důležité, aby sicilští lidé zůstali doma. Máme možnost začít něco důležitého: naše území je připraveno na čerstvý nový začátek.
Chci být příkladem pro mladé lidi, kteří opouštějí Sicílii s vidinou hledání něčeho lepšího a důležitějšího, než je země. Chci jim ukázat význam tradice a krásu být připojen ke smyslu místa.

Jaká je práce na vinicích a ve sklepě?

Mám organický certifikát, ale nedávám ho na své etikety, protože mám pocit, že pravidla ekologické certifikace jsou poněkud spletitá. Na Sicílii, je snadné pracovat přirozeně díky počasí, konkrétně větru. Používám ve vinicích měď a síru. Nechávám růst trávu. V zimě půdu neobhospodařuji a dělám tak jen dvakrát ročně, a to vždy v létě.
Co se týče sklepa, tou nejdůležitější věcí je mít co nejvyšší kvalitu hroznů, které do něj přicházejí. Máte-li dobré hrozny, je práce ve sklepě snadná. Vše, co děláte, je že sledujete vývoj vína. K započetí kvašení je pro mě velmi důležité používat přírodní kvasinky z hroznů, protože se jedná o hroznové vyjádření sebe sama. Pokud opravdu potřebuji, přidám při stáčení trošku síry; nikdy předtím.
Samozřejmě každý výrobce bude mít svůj vlastní výklad vín, která vyrábí. Líbí se mi dělat dlouhé macerace: 1 měsíc pro SP 68 a červené, 10 dní pro bílé. Během kvašení dělám hodně narážení, nechám to vyluhovat ještě několik dní a pak to lisuji.
Některá vína zrají ve velkých a starých slovinských sudech, které jsem si koupila z Piemontu. Měla jsem je již od začátku. Zbytek zůstane v nerezové oceli.

Můžete nám říct něco o projektu Tami?

Projekt Tami byl nápad, který mně napadl před několika lety, kdy cílem bylo dokázat, že je možné na Sicílii vyrábět dobré, jednoduché, přírodní víno . Tami je něco, co jsem začala s několika přáteli, kteří vlastní několik vinic v Contrada, okres blízkosti mému. Před třemi lety jsme se dohodli, že bychom převedli jejich vinice na ekologické vinohradnictví. V roce 09 jsme udělali první "vše-hroznovou" vinifikaci. Cílem bylo, vzít dobré hrozny a vytvořit jednoduché, každo-denní víno. K dispozici je bílé, a dvě červené.
Vinice jsou asi 10 let staré. Víno je vyrobeno s krátkou macerací (1 týden) a pak šest měsíců v nerezové oceli. Filtrujeme ho, protože je to velmi mladé víno.
Velkou součástí tohoto projektu je také dát mladým lidem příležitost vyzkoušet si jednoduché, ale vynikající víno, něco, co jim může představit potěšení z vína.

Jak vnímáte pojem "přírodní víno"?

Vyrábím přírodní víno, ale je to pojem, se kterým začínám být méně a méně spokojená, protože jeho důsledky jsou velmi komplikované. Opravdu chci zdůraznit, že mým hlavním cílem je vyrábět dobré víno, které odráží, odkud pochází, a pro mě jediný způsob, jak to úspěšně udělat, je, aby se víno vyrábělo přirozeně.
Když jsem poprvé začala, lidé teprve začínali mluvit o přírodních vínech. Bylo pro mě velmi důležité přemýšlet o všech těchto otázkách, a v těch prvních letech jsem k tomu určitě měla více militantní postoj. Tvorba přírodního vína byla poslání, něco, co stojí za to bojovat.
Teď, když jsem trochu povyrostla, posláním je výroba vína terroir. Musíte respektovat vinice a přírodu obecně. Když se ráno probudím, chci se cítit svobodně. Výroba tohoto vína je mojí příležitostí cítit se svobodně.
Takže znovu, mým cílem není vyrábět přírodní víno, pracovat tímto způsobem je proces, jak vyrobit dobré víno.

Něco k doplnění?

Jsem velmi spokojená se současnou situací v USA, které právě teď považuji za velmi důležité místo pro přírodní víno. Cítím se dobře s lidmi, kteří tam pijí víno. Mám pocit, že je tam opravdu dobrý výklad přírodního vína.
Je to jednoduché: lidé pijí víno, a když jim chutná, koupí si ho. Ve většině jiných míst, je myšlenka přírodního vína obtížná, protože lidé příliš přemýšlí; ve Spojených státech, jsou lidé více otevřeni novým zkušenostem a nebojí se ochutnat něco nového.
Itálie a Francie jsou dvě země s největší produkcí vína na světě, takže se cítíme, že máme nejvíce "znalosti" o víně. Přesto vždy následujeme tržní trendy. Toto zničilo tradiční vinařství. Vím, že přírodní víno je právě teď v módě, ale také vím, že lidé skutečně v tyto vína věří: pijí je, protože jim chutná, ne proto, že se jedná o trendová vína.
Rozdílem ve Spojených státech je to, že lidé mají méně předsudků o tom, jak by se mělo víno vyrábět, a reagují na to, co jim chutná, spíše než na to, co je trendy. Příliš rozjímáme: měli bychom více pít a méně mluvit!
SP - 68 révy jsou 8-15 let staré. Révy Frappato jsou 50 let staré a Nero D' Avola jsou 45 let staré. Arianna preferuje systém upevňování Guyot, zejména pro Frappato, protože první pupeny mají tendenci neprodukovat hrozny, když jsou upevňovány v Albarello. Jak můžete vidět na obrázcích, tráva volně roste mezi každým řádkem, a pro SP – 68 vinice Ari zasadila fava fazole v každém druhém řádku. Záměrem je vytvořit biologickou rozmanitost a stimulovat půdu v jednom řádku, zatímco druhý má "rok volno". Také ke svázání révy používá papírovou pásku, na rozdíl od plastové, tímto způsobem se vyhýbá tomu, že by plast spadl a znečistil půdu. Ukončili jsme naši prohlídku vinic a pak jeli 1,5 km k Ariannině nové nemovitosti a budoucímu domovu.
V prosinci loňského roku, se Ariannin celoživotní sen stal skutečností, když si koupila La Bomborieri, 23ha farmu s žádnými sousedy. Celá oblast byla po dobu 15 let certifikovaná jako ekologická a skládá se z 11 hektarů obilovin, pomerančovníků a kravských stájí (zatím žádné nemá, ale plánuje mít). Také je zde 7 hektarů osmnáctileté révy (Frappato a Nero D' Avola) na směsi křídy, jílu a červených písků. Vinice jsou vybaveny zavlažovacím systémem, který Arianna nemá v úmyslu používat, a který, až bude mít volný čas, eventuálně odstraní. Zeptal jsem se jí, jestli bude chtít s touto révou vyrobit nové, samostatné cuvée, protože složení půdy se liší od červených písků, na kterých roste zbytek její révy, a řekla: "možná". Nyní tyto hrozny půjdou do SP-68. Dům, který byl součástí farmy, potřebuje zásadní rekonstrukci, ale nakonec se stane místem jejího trvalého pobytu. Francesco, který vlastní Tami, ale je také architekt, v areálu navrhne a postaví nový sklep.
 

Překvapující rozličná skutečnost: Frappato má ve skutečnosti silnější slupku než Nero D' Avola, což bych si nikdy nepomyslel.
Po návštěvě sklepa, byl čas na oběd. Jakmile jsme si sedli, tak jsme začali mluvit o Vittorii jako vinařské oblasti, a jejím nedávném nárůstu na popularitě téměř výhradně kvůli kvalitní, skvělé práci Arianny a jejího strýce Giusto z COS. Arianna vysvětlila, že Vittoria je velmi zemědělská oblast, ale je zároveň také velmi ekonomicky řízená. Vzhledem k tomu, že je to chudá část Sicílie (což samo o sobě je jednou z nejchudších částí Itálie), se zemědělci vždy snaží pěstovat jakékoli plodiny, které jim vynesou nejvíce peněz. Pro většinu, nemají hrozny téměř žádnou cenu; v roce 2009 se to dostalo tak daleko, že někteří z Arianných přátel by museli zlikvidovat celou svoji sklizeň, bez získání jediného penny. Místo toho se s nimi rozhodla spojit a hrozny vinifikovat, což nakonec vedlo k vinařskému projektu Tami. Jediný důvod, proč je Arianna jedním z mála nájemců se starou Frappato révou je proto, že většina zemědělců svou révu v průběhu let vytrhala.
Po obědě jsme ochutnali aktuální výrobky, které budou brzy dodány do USA. 2011 SP - 68 bílé je méně silné a více elegantnější než 2010, především kvůli tomu, že se tohoto roku jedná o 100% albanello (v loňském ročníku bylo obsaženo Zibbibo). SP - 68 červené je bomba. Frappato 2010 bylo velmi strukturované, ovocné z černých bobulí a třísloviny, s výraznou kyselinkou. Bude zrát neuvěřitelně dobře.
Jako speciální překvapení, Arianna vytáhla Magnum z Frappato 04, její první ročník. Alex Miranda poukázala na to, že vůně měla podobné prvky jako Barbaresco. Zrálo velmi elegantně, a stále bylo plné života. Pak byl čas ochutnat 05 Nero D' Avola: mělo strukturovanou vůni a chuť ovoce, stejně jako pěknou tříslovinovou strukturu.

 

Ochutnejte produkty tohoto vinařství

Vybrat jiný region Celá nabídka produktů producenta Arianna Occhipinti